Бразилия с четвърти здравен министър от началото на пандемията

60

Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро обяви, че назначава нов здравен министър – четвъртият от началото на пандемията от коронавирус.

Марсело Куейрога, който е кардиолог по професия, ще замени предишния министър на здравеопазването генерал Едуардо Пазуело, армейски офицер без медицинско обучение, съобщават от BBC.

Основна причина за назначаването на нов здравен министър е високият брой смъртни случаи, свързани с Covid-19 в Бразилия.

Куейрога встъпва в длъжност в един от най-мрачните периоди на пандемията в страната. Към понеделник общо 279 286 души са починали от вируса. Болниците в страната са препълнени, като отделенията за интензивно лечение в 22 от 26-те щата на Бразилия се приближават до капацитета си.

Бившият министър на здравеопазването Пазуело оглавяваше здравното министерство от месец април миналата година след скандалните оставки на двама министри лекари – Луис Енрики Мандета и Нелсон Тайш.

Пазуело, беше критикуван за липса на опит в общественото здравеопазване и за подкрепата му за стремежа на Болсонаро да използва недоказани лекарства срещу Covid 19, като същевременно омаловажава необходимостта от социална дистанция.

 По-рано бившият здравен министър на Бразилия сподели, че ще работи по „заместване“, но подчерта, че това не е негова идея. „Не съм поискал да напусна, нито ще го направя. Това не е в моя характер. Щом президентът иска, ще направим правилния преход, както е традицията“, добави той.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова