Утре искаме прошка и гоним злите сили. Сирни Заговезни е

236

Сирни Заговезни е много тачен празник сред българите. Няма дом, където да не се отбелязва, при това подобаващо. Тази година Сирни Заговезни се чества на 14 март, както винаги в неделя.

Това е денят, когато по-младите искат прошка от по-старите. Деца от родители, кръщелници от кръстници, младоженци от кумове.

До наши дни са достигнали стари вярвания и обичаи, които продължават да се спазват и днес. Такъв пример е обичаят „хамкане“. От нашето детство знаем, как нашите по-възрастни роднини вързваха на червен конец парче бяла халва, а ние децата се опитвахме без ръце, а само с уста да достигнем до халвата. Ако няма халва може да се използва и добре сварено яйце.

Друг обичай, който все още се спазва на Сирни Заговезни, е паленето на огньове. Подготовката на огъня е много вълнуващ момент. Децата от селището по махали си подготвят огньове. Няколко дни преди неделя, те събират слама и дърва за да може техният огън да е най-висок и да се вижда отвсякъде.

Неизменна част от празника са и кукерите. С техните причудливи маски внасят много колорит и дух в празника. Играта на кукерите е интересна. Тяхното поведение и ритуална функция е прогонване на злото.

По публикацията работи: Росен Гацин