Жена е починала след ваксиниране с AstraZeneca: Ангелов с коментар по темата

1896

РЗИ-Пловдив е изпратило сигнал за сериозна нежелана лекарствена реакция след приложение на ваксината на AstraZeneca, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Ваксините ще останат блокирани до установяване на обстоятелствата и получаване на препоръки от Комитета за лекарствена безопасност към ЕМА.

„Решението за спиране на ваксината на AstraZeneca е настъпването на най-тежката нежелана реакция, а именно фатален изход за жена на 57 години. Ваксинацията е извършена вчера в 12 часа”, обяви на брифинг проф. Костадин Ангелов.

Жената е била ваксинирана в 12 ч. вчера и без оплаквания се е прибрала. Около 3 ч. тази нощ е почувствала остър задух. Дошлият на място спешен екип само е констатирал смъртта.

„Нямаме официални данни, които да показват причинно-следствена връзка. Днешното решение за спиране на ваксинирането с AstraZeneca има за цел превенция“, заяви още Ангелов.

Ваксината й не е от проверяваната партида, която беше спряна в няколко държави след смъртен случай в Австрия. Тестът за Covid-19 е с отрицателен резултат. Работната диагноза е остра сърдечно-съдова недостатъчност на фона на тежка атеросклероза и тежки сърдечни проблеми, които жената е имала от 2005 г., посочи доц. Тимонов.

Проф. Ангелов отбеляза, че жената има голям брой придружаващи заболявания – наднормено тегло, запушена артерия, която е била оперирана през 2005 г. и байпас.

„Категорично няма образуване на тромби”, поясни още Ангелов.

По думите му през следващата седмица ще се изясни категорично дали случаят има връзка с ваксинирането.