10 години след ядрената катрастрофа във Фукушима: Какво се случи в атомната централа?

79

Днес Япония отбелязва десетата годишнина от разрушителното земетресение и предизвиканите от него вълни цунами, които опустошиха североизточното крайбрежие на страната

Жителите на Япония запазиха минута мълчание в памет на  15-те хиляди души, които загинаха по време на бедствието.

Преди десет години, на 11.03.2011 г., най-мощното земетресение, регистрирано някога в Япония, удари източния бряг на страната.

Земетресението с магнитут от 9,0 бала беше толкова силно, че измести Земята от оста си. То предизвика цунами, което обхвана главния остров Хоншу, убивайки над 18 000 души и изтривайки цели градове от картата.

В атомната електроцентрала във Фукушима гигантската вълна се издигна над защитите и наводни реакторите, предизвиквайки голямо бедствие. Властите създадоха зона на отчуждаване, която ставаше все по-голяма и по-голяма с изтичането на радиация от централата, принуждавайки над 150 000 души да се евакуират от района.

Десетилетие по-късно тази зона остава на мястото си, но по-голямата част жителите не са се завърнали там. Властите смятат, че ще отнеме до 40 години, за да завърши работата, която вече е струвала на Япония трилиони йени, предаде BBC.

Какво се точно случи във Фукушима?

Системите от атомната централа открили земетресението и автоматично изключили ядрените реактори. Аварийните дизелови генератори се включили, за да продължат да изпомпват охлаждащата течност около сърцевините, които остават невероятно горещи дори след спиране на реакциите.

Но скоро след това 14 метрова вълна ударила Фукушима. Водата затрупала защитната морска стена, наводнила централата и избила аварийните генератори.

Работниците се втурнали да възстановят енергията, но през следващите дни, последвало ядрено разпадане.

Заводът претърпял и редица химически експлозии, които силно повредили сградите. Радиоактивните материали започнали да изтичат в атмосферата и в Тихия океан, което довело до евакуацията и все по-разширяващата се зона на изключване.

Колко хора са пострадали?

Веднага след настъпването на ядрената катастрофа не е имало жертви. Най-малко 16 работници били ранени при експлозиите, докато още десетки били изложени на радиация, докато работели по време на охлаждането на реакторите и стабилизиране на централата.

Съобщава се, че трима души са били откарани в болница след излагане на високо ниво на радиация.

Дългосрочните ефекти от радиацията са предмет на дискусии. Световната здравна организация (СЗО) публикува доклад през 2013 г., в който се казва, че бедствието няма да доведе до забележимо увеличение на процента заболели от рак в региона. Учените както в Япония, така и извън нея вярват, че освен в района, непосредствено около централата, рисковете от радиация остават относително ниски.

На 9 март 2021 г., преди 10-годишнината, доклад на ООН казва, че не са документирани неблагоприятни последици за здравето сред жителите на Фукушима, пряко свързани с радиацията от бедствието. Всички бъдещи ефекти, свързани с радиацията върху здравето, са „малко вероятно да бъдат забелязани“, се казва в него.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова