Езеро в Турция може да съдържа доказателства за древния живот на планетата

124

Докато марсоходът на НАСА Perseverance изследва повърхността на Марс, учените, търсещи признаци на древен живот на далечната планета, използват данни, събрани при мисия, много по-близо до дома – в езеро в Югозападна Турция.

Според НАСА минералните и скални находища в езерото Салда са най-близкото съвпадение на земята с тези около кратера Джезеро, където кацна космическият кораб и за който се смята, че някога е бил наводнен с вода.

Информацията, събрана от езерото Салда, може да помогне на учените, докато търсят вкаменени следи от микробен живот, запазени в утайките, които са били отложени около делтата и отдавна изчезналото езеро.

„Салда … ще служи като мощен аналог, в който можем да научим и да разпитваме“, каза Томас Зурбухен, асоцииран администратор на НАСА , пред Ройтерс.

Екип от американски и турски планетарни учени е извършил изследване през 2019 г. на бреговете на езерото, известно като турските Малдиви заради лазурната си вода и белите брегове.

Учените смятат, че утайките около езерото са ерозирали от големи могили, които са образувани с помощта на микроби и са известни като микробиалити.

Екипът зад марсохода Perseverance, най-модерната лаборатория по астробиология, прелетяла някога в друг свят, иска да разбере дали в кратера Jezero има микробиалити.

Те също така ще сравнят плажните утайки от Салда с карбонатни минерали – образувани от въглероден диоксид и вода, ключова съставка за живота – открити в границите на кратера Jezero.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова