Великобритания отхвърли обвиненията за забрана на износа на ваксини от ЕС

40

Нов спор избухна между Обединеното кралство и ЕС, след като най-високопоставеният представител на блока Шарл Мишел предположи, че Обединеното кралство е забранило целия износ на ваксини Covid-19, предаде BBC.

Председателят на Европейския съвет, погрешно твърди, че Великобритания има „категорична забрана“ за износ на ваксини, произведени на нейна територия.

Външният министър на Великобритания, Доминик Рааб  заяви, че твърденията са „напълно неверни“.

Това е вторият път от началото на годината, в който Обединеното кралство и ЕС водят спор по въпроса за производството и разпространението на ваксините.

През януари месец ЕС въведе нова система за контрол върху износа на ваксини заради опасения относно наличността на доставки на континента, изисквайки производителите да търсят разрешение от националните правителства за планирани продажби.

Този ход предизвика по-широк спор с Обединеното кралство относно функционирането на търговските договорености след Брекзит, свързани със Северна Ирландия, договорени от двете страни миналата година.

ЕС изготви законови разпоредби, които биха преодолели Северноирландския протокол и му позволиха потенциално да спре ваксините, предназначени за Северна Ирландия, въпреки че отстъпи след широко разпространената критика.

Лидерите на блока са под натиск заради бавното разпространение на ваксините  на континента, в сравнение с Великобритания, където 22,5 милиона души – една трета от възрастното население – са получили първата си доза.

Превод и редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова