Microsoft се оттегли от „квантовия пробив“

67

Microsoft оттегли противоречива научна статия за квантовите изчисления, публикувана през 2018 г, съобщават от BBC

Изследването твърди, че са открити доказателства за неуловима субатомна частица, която Microsoft предполага, че може да помогне за развитието на по-мощни компютри. Но сега се оказва, че компанията е  допуснала грешка.

Списанието „Nature“ публикува оттеглянето на статията като авторите се извиняват за „недостатъчна научна строгост“. Въпреки това компанията заяви, че остава уверена в по-широките си усилия в областта на квантовите изчисления.

Научната статия на Microsoft беше приветствана като пробив. Независимо от това някои учени останаха скептични относно откритието.

Квантовите изчисления се разглеждат като потенциално революционен скок напред, който обещава да изпълни някои задачи много по-бързо.

В класическите компютри информационната единица или „бит“ може да има стойност или единица, или нищо.

Неговият еквивалент в квантовата система – квантовият бит (qubit) – може да бъде едновременно 0, 1 или тяхна суперпозиция, т.е. и двете едновременно. Това позволява на квантовата машина да извършва няколко изчисления успоредно, което я прави много по-бърза и по-мощна от обикновената.

Учените се борят да създадат работещи устройства с достатъчно кубита, за да ги направят конкурентни на конвенционалните видове компютри.

Много големи технологични компании, включително IBM и Google, също работят по проблема.Но Microsoft предложи различен начин – опитвайки се да създаде кубити със свойствата на частиците.

Majorana, чието съществуване беше предложено за първи път през 30-те години от италианския физик Ettore Majorana, което според него ще ги направи по-малко податливи на грешки.

Грешките в статията на Microsoft са свързани с ненужно коригиране на част от данните и неправилно етикиране на графиката, което я прави подвеждаща.

„Следователно вече не можем да претендираме за наблюдение на квантизирана проводимост на Majorana и искаме да оттеглим това“, пишат Microsoft в списание Nature.

Независим преглед на оригиналната статия не откри умишлено невярно представяне на данните.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова