Петър Моллов: Въпреки малката вероятност да има корона вирус по урните – те ще бъдат дезинфекцирани

54

На 4 април предстоят избори за нов парламент да направим важен избор.  Всичко отново заговарят за тайната на вота и как и къде ще  се съхраняват бюлетините.

Полиция охранява машините с които ще гласуваме на 4 април. Те са разположени в склад около летището и достъпът до тях е строго ограничен. Под ключ са и хиляди изборни кутии в цялата страна.

Пазители на изборните кутии са общините. След всеки вот урните се прибират в кашони и се заключват в училищни складове. Месец преди изборите служители на кметствата проверяват за повреди и броят урните.

Макар и рядко урните се чупят по време на транспортирането на бюлетините за всяка секция са необходими по две урни. В Столичния район „Искър“ имат около 150 за станционарните и една за мобилната секция за хора с увреждания. Поддържат и резерв от около 15 урни.

„В момента много стриктно наблюдаваме и анализираме обстановката. Колко са карантинираните и колко са положителните, така че в деня на изборите да сме готови с броя на необходимите подвижни секции“, каза заместник-кметът на район „Искър“.

В район „Искър“ пресмятат, че може да се наложи да поръчат допълнителни урни, за да обезпечат подвижните секции за карантинирани и заразени с коронавирус.

„Имаме подсигурени кутии от предходни избори на централизирано заявяване 4441. Това е равно на почти по 3 избирателни кутии за всяка избирателна секция“, каза секретарят и ръководител на „Общинска администрация“ в Столичната община Венера Милова.

Поръчка на нови кутии няма да е необходима, смятат от общината. Специална дезинфекция на кутиите преди вота не е предвидена.

„Те са седяли повече от година и вероятността да има вируси по тях е малка. Но въпреки това има узаказание те периодично да се напръскват с дезинфектанти по време на самите избори“, каза заместник кметът на район „Искър“ Петър Моллов.

В случай, че урна се повреди или напълни с бюлетини в изборния ден,се запечатва и се осигурява резервна.