Папата се отправи на историческо посещение в Ирак

34

Папа Франциск се очаква да пристигне днес в мюсюлманската държава Ирак на знакова визита

Четиридневното пътуване на папата има за цел да успокои намаляващата християнска общност в Ирак и да насърчи междурелигиозния диалог. По време на визитата, папата ще се срещне с най-почитания духовник от шиитските мюсюлмани в Ирак и ще отправи молитва в Мосул, съобщават от BBC.

Въпреки ескалиращото насилие и нарастващите случаи на COVID-19, папата отказа да отмени посещението си в ислямската държава. Той заяви: „Иракският народ ни очаква“.

През 1999 г. папа Йоан Павел II отмени плановете си за пътуване  след преговори с правителството на тогавашния президент Саддам Хюсеин. През двете десетилетия оттогава една от най-старите християнски общности в света е намаляла зничително – от 1,4 милиона до около 250 000 души.

Чрез своята визита Главата на Римокатолическата църква цели да насърчи преследваните християни и да призове за мир на срещи с политически и други религиозни лидери, съобщи Марк Лоуен от Би Би Си, който пътува с него.

Преди  посещение си, папата отправи видео обръщение към иракския народ. В него той сподели, че „идва като поклонник, за да измоли от Господа прошка и помирение след години на войни и тероризъм“.

Той продължи: „Идвам сред вас и като поклонник на мира … търсейки братство и подтикнат от желанието да се молим заедно и да ходим заедно, също с нашите братя и сестри от други религиозни традиции, по стъпките на отец Авраам, който се присъединява към едно семейство мюсюлмани, евреи и християни. „

Папата каза на иракските християни: „Искам да ви донеса нежната ласка на цялата Църква, която е близо до вас и до разкъсания от войната Близкия изток, и ви насърчава да продължите напред“.

Превод и редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова