Разследват Apple заради обвинения в нелоялна конкуренция

45

Британският регулаторен орган за конкуренция започна разследване на Apple заради твърдения, че компанията използва контрола си над App Store, за да наложи нелоялна конкуренция върху разработчиците на приложения.

Регулаторният орган ще разгледа дали Apple има доминираща позиция в разпространението на приложения на своите устройства и  дали налага справедливи условия на разработчиците, съобщават от The Guardian.

IOS App Store е единственият начин да се инсталират приложения на iPhone, iPad и Apple Watches, което означава, че условията, които Apple задават към разработчиците, имат огромно влияние.

Разработчиците на приложения трябва да плащат между 15% и 30% от приходите си на Apple, ако например продават дигитални стоки чрез App Store. До голяма степен им е забранено да стартират услуги, които изискват абонамент за работа, освен ако той не е наличен чрез плащането на Apple услуга за обработка.

Компанията твърди, че тези практики са необходими, за да се гарантира, че приложенията, които собствениците на iPhone изтеглят, са сигурни и безопасни. „App Store е двигател на успеха за разработчиците на приложения, отчасти поради строгите стандарти, които сме въвели – прилагани справедливо и еднакво за всички „.

„Очакваме с нетърпение да работим с Обединеното кралство за защита на конкуренцията и пазарите, за да обясним как нашите насоки за поверителност, сигурност и съдържание са превърнали App Store в надежден пазар както за потребители, така и за разработчици. “ – допълниха още от Apple.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова