Кунчев: Знаем, че ситуацията в страната се дължи на британския вариант, но след него идват и други (ВИДЕО)

„Очевидно ситуацията в страната се дължи на новия британски вариант на вируса, информацията за това е потвърдена и от проф. Тодор Кантарджиев“, отбеляза здравният министър проф. Костадин Ангелов на днешния брифинг.

„По отношение на данните за страната, прави доста голямо впечатление голямата разлика в заболеваемостта в отделните области. Днес щабът в Бургас е взел напълно оправдано решение да отмени плановите операции. Аз бих искал да препоръчам на другите щабове в Кюстендил, Враца, Плевен, София град също да предприемат подобни действия.“, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той добави още, че 14-дневната заболеваемост върви нагоре, но въпросът до къде ще стигне тя, зависи изцяло от съзнанието и поведението на хората.

„Нясно сме, че основната причина за това е наличието на британския вариант на вируса, който продължава да расте процентно във всички проби в Европа. Но сме наясно и с друго. След него идва южноафриканският вариант, след него е бразилския вариант. В момента има изключително неприятни съобщения и за нигерийския вариант.“, допълни доц. Кунчев.

Рано е да се каже какви са характеристиките на тези варианти, според доц. Кунчев.

„Когато някой ни обвинява във всявания на страх и на психоза, нека си даде сметка какво е другото – да мълчиш и да не казваш истината, когато тя е най-необходима.“