Финландия обяви извънредно положение заради коронавируса

107

Днес Финландия въведе извънредно положение, заради коронавируса. Решението е било очаквано, тъй като в четвъртък кабинетът съобщи, че от 8-ми март ще има нови мерки и ограничения за период от три седмици. 

„Правителството, в съгласие с президента, обяви извънредно положение в страната“, каза на пресконференция финландската премиерка Сана Марин, предаде Франс прес, цитирани от DarikNews.

Новите мерки, ще действат в продължение на три седмици. Те включват затваряне на баровете и ресторантите.

Финландската конституция изисква обявяването на извънредно положение, за да може да бъдат наложени такива мерки. То дава възможност и за по-строги рестрикции като, например, въвеждането на локдаун и ограничения на придвижването.

Финландия, която като цяло бе пощадена от коронавируса, през последните дни регистрира ръст на новите случаи, отбелязва Франс прес.

Днес здравните власти съобщиха за близо 400 регистрирани заразени и осем починали през последното денонощие. С това общият брой на потвърдените случаи на коронавирус във Финландия, надхвърли 58 хиляди. 750 души са починали в страната от усложнения, предизвикани от коронавируса.

По публикацията работи: Мариела Анастасова