Страничен ефект на Covid ваксината може да имитира симптоми на рак на гърдата

1659

Един от страничните ефекти на ваксините срещу Ковид може да предизвикат неоправдан страх сред жените, свързан с рак на гърдата.

Докторите предупреждават, че подутите лимфни възли са сред  често срещаните странични ефекти на ваксините срещу Коронавирус. Въпреки това, голяма част от жените се притесняват, защото ги бъркат с бучки в гърдата, пишат от Yahoo.news. Затова специалистите препоръчват пациентките да планират консултация с мамограф преди да си поставят ваксина.

Според Националния институт по ракови заболявания, лимфните възли са специализирана тъкан в имунната система на организма, която съдържа бели кръвни клетки и помага в борбата срещу инфекции и заболявания. Те се намират по цялото тяло, но най-изявените лимфни възли са разположени в областта на подмишниците, шията и слабините.

Лимфните възли, разположените под мишниците, най-често се подуват след ваксинация, тъй като са най-близо до мястото на инжектиране. Подуването може да започне веднага  или до няколко дни след ваксинацията и могат да продължат до 12 седмици. Ваксината обаче не трябва да създава аномалии в самата гърда, само под мишницата.

Но здравните експерти подчертават, че този страничен ефект на ваксината е напълно нормален, тъй като засиленото възпаление предполага, че антителата работят, защитавайки тялото срещу SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19.

„Това е нормален имунен отговор на мощна ваксина“, обяснява д-р Харолд Бърщайн, гръден хирург в Института по ракови изследвания Дана Фарбер.

Жените, които открият подут лимфен възел в подмишницата на ръката си, където са си направили инжекция на COVID-19, не трябва автоматично да подозират рак на гърдатa, съветват докторите.

„Искаме да кажем на тези пациенти, да поемат дълбоко въздух и ако лимфният възел не изчезне в рамките на три до четири седмици, просто идете за редовния си скрининг“, съветва  д-р Брет Паркинсън , медицински директор на Центъра за грижа за гърдите в Медически център в Мъри, Юта.

Превод и редакция: Ралица Димитрова