Изкуствен интелект „съживява“ образи на починали хора

113

Генеалогичната компания MyHeritage е създала изкуствен интелект, с помощта на който могат да се „съживят“ образите на починали наши близки и приятели само чрез снимка. Освен това, чрез комапнията можем да проследин и родословното си дърво.

DeepNostalgia позволява да качим в системата снимка на починал наш близък, а изкуствен интелект анимира лицето му така, че да изглежда отново жив.

От компанията признаха, че функцията може да се приеме като „стряскаща“ от някои хора, но за други тя ще бъде магическа.

DeepNostalgia използва т.нар. „дийп фейк“ технология, която създава почти идентични с реалността изображения на хора. Още с появата си този метод се превърна в един от предпочитаните за създателите на фалшиви новини, които многократно го използват за да приписват твърдения на политици и общественици, пише bTV.

В случая технологията е разработена от израелска фирма, която тренирала изкуствения интелект върху предварително записани видеоклипове на живи хора. По-късно, посредством сложни алгоритми, върху истинските движени и мимики се „наслагва“ лицето на починалия.

Новата функция определено предизвика интерес сред потребителите онлайн, но много описаха резултатите като „притеснителни“.

По публикацията работи: Мариела Анастасова