Вижте невероятни кадри на огромния айсберг, откъснал се от Антарктида преди дни (ВИДЕО)

466

Масивен айсберг, по-голям от Ню Йорк, се е откъснал от ледения шелф в Антарктика  в петък

Айсбергът с големина от 490 квадратни мили се отцепи от ледения шелф Brunt около десетилетие, след като учените започнаха да откриват пукнатини в леда, пише Британското проучване на Антарктиката (BAS) в изявление. В сравнение с него мегаполисът Ню Йорк е приблизително 302 квадратни мили.

„ Екипът на BAS е бил подготвен за отделянето на айсберг от Brunt Ice Shelf в продължение на години“, сподели професор Дам Джейн Франсис, директор на Британското проучване на Антарктика.

Първата индикация, че ледникът ще се откъсне, се случи през ноември, когато нова пропаст – наречена Северния разлом – се насочи към друга голяма пропаст на около 20 мили. През януари разривът се избута на североизток с повече от половин миля всеки ден, прорязвайки дебелия 490 фута плаващ леден шелф.

Айсбергът, образуван след пукнатината, се разшири сутринта на 26 февруари, „освобождавайки я от останалата част от плаващия леден шелф“.

В бъдеще специалистите ще продължат да следят отблизо ситуацията и да оценяват потенциалния ефект на откъсването на айсберга върху останалия леден шелф. За следващите месеци са възможни няколко сценария – или айсбергът да се отдалечи, или да заседне и да остане наблизо.

Превод и редакция: Ралица Димитрова