Учен прогнозира замръзването на Босфора

blank
кадър: YouTube

Учен от турски произход прогнозира, че през следващите няколко зими Босфорът ще замръзне и хората ще могат свободно да вървят по него, съобщава „Хюриет дейли нюз“. 

Според проф. Доган Яшар от университета „9 септември“ до две-три години хората ще могат да прекосяват Босфора, ходейки по леда. По думите му през 2022, 2023 или 2024 г. предстои „глобално застудяване“, през което истанбулският пролив ще се заледи, предава думите му БТА.

„Земята ще преживее за кратко почивка от глобалното затопляне. По време на тази почивка Босфорът ще се заледи“, каза ученият. „Хората са ходили върху замръзналото море през 1929 г. След две или три години очаквам да видя същата сцена“, добави той.

Прогнозата му обаче оспорва друг турски учен – проф. Левент Курназ от Босфорския университет.

„Лед на Босфора? Изключено“, коментира Курназ, който очаква, че в Истанбул през идните години ще спре да вали дори сняг.

„Последният път, когато Босфорът е замръзнал, е бил през 1650 г. Докато Земята е изправена пред глобално затопляне, е изключено той да замръзне отново след само две или три години“, казва експертът.

Според Курназ, Босфорът не само че няма да се заледи, но и към края на този век сняг ще може да бъде видян само в Източна Турция.

По публикацията работи: Мариела Анастасова
- Реклама -