Проф. Кантарджиев разкри кой е най-дибрият имунитет срещу COVID-19

98

Според проф. д-р Тодор Кантарджиев най-дибрият имунитет срещу COVID-19 е да е преболедуван. 

Довечера чакаме 52 700 ваксини на АстраЗенека, а в понеделник 12 000 от Пфайзер. Зелените коридори на много места в страната работят. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, предаде btv.

„Важно е първата доза, тя прави имунитета в голяма част от населението, а втората доза повишава имунитета в човека с 10-15%. Известен процент от хората не реагират на първата доза. Хубаво е втората доза да се слага според указанията на производителя. Ваксината на АстраЗенека е много хубава, на Запад я търсят много“, каза още той.

„Дори и да има разлика в ефективността, то тя е в някакви проценти. Всички ваксини пазят от тежки случаи, усложненията и фатален край. Казвам на хората, че най-добрият имунитет е да си го преболедувал. За тези, които са го карали, е достатъчна и една доза, но може и без нея“, каза още той.

Плавно се увеличават случаите. Ако се спазва отстоянието в заведенията и не се задържат големи компании – не би трябвало да има проблем, смята проф.Кантарджиев.