Болница отказа да ваксинира семейство без осигуровки: Здравният министър разпореди проверка

blank
кадър: NOVA

Болница в Плевен отказа да ваксинира двойка мъж и жена, които не са здравно осигурени. Мъжът, прибрал се от чужбина, бил върнат от лекар в частна болница. Здравният министър проф. Костадин Ангелов разпореди проверка по случая.

Двойката разказа за този случай пред NOVA.

„Обадих се в болница „Св. Панталеймон” и попитах дали бих могъл да се ваксинирам. Отговориха ми, че е възможно и ми насрочиха час за вчера. Когато дойдох ми дадоха да подпиша информираното съгласие. Лекарят ме попита за здравната книжка. Когато казах, че съм с прекъснати права ми бе отговорено, че няма да мога да бъда ваксиниран”, обяснява потърпевшият Пламен Симеонов.

Той остава изненадан, защото е запознат с разпоредбите на здравното министерство, според които всеки български гражданин може да бъде ваксиниран без значение от осигурителния му статус.

Ситуацията се повтаря и с приятелката на Пламен. На нея също ѝ е отказана ваксина заради прекъснатите ѝ здравни права.

„Такива са инструкциите. На сайта на РЗИ има обявено такова разпореждане. Информацията е такава и аз работя по нея”, обяснява директорът на болницата д-р Йордан Георгиев. Той добавя, че не е знаел за разпореждането на здравното министерство.

Здравният министър Костадин Ангелов назначи проверка по случая.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

- Реклама -