Освен, че трябва да подготви заведенията за откриване, ресторантьорският бранш е изправен пред още едно предизвикателство – да намери персонал, който да работи там. Изглежда обаче това не е никак лесна работа.
По данни на Министерството на труда и социалната политика над 35 000 души трайно са напуснали сектора, предаде БНТ.
Готвачи, сервитьори и бармани масово са се насочили към индустрията, строителството и дори транспорта. В сектора смятат, че могат да върнат отново кадрите като предложат сигурност и добро заплащане. А за летния сезон вероятно ще се търсят работници от други страни. Ресторантите отварят при 50% капацитет, с работно време до 23.00 часа
От браншовата организация и ресорното министерство имат резервен вариант да внасят работници от чужбина.
„Реално, за да стигнем някакви по-нормално качество на обслужването, ние тези 35 000 души трябва да ги набавим от някъде и лека полека да си ги върнем“, обяснява Еньо Енев, председател на БХРА.
В бранша са категорични, че за да си върнат персонала, ще предложат добри заплати, защото, ако се въведе почасово заплащане, това също може да откаже кадрите.
По публикацията работи: Ралица Димитрова
Планирането на екскурзия до Япония може да бъде вълнуващо, но и предизвикателно. За да се…
С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…
Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…
Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…
Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…
Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…
Leave a Comment