Социалният министър: Няма да има проблем, ако ресторантите бъдат отворени при съответните мерки (ВИДЕО)

blank
Кадър: vbox7

Според министърът на труда и социалната политика – Деница Сачева, панденмията е изсветлива част от бизнесите в сивия сектор.

„Заповедта на здравния министър гласи, че заведенията ще отворят на 1 март. Имаме известно намаление на броя на заразените днес, спрямо вчера. Данните ще продължават да бъдат динамични.  Тази тема е изключително трудна поради факта, че трябва да се намери верният баланс, но смятам, че ако ресторантите се отворят със съответните ограничения, няма да има проблем”. Това заяви в студиото на „Здравей България“ социалният министър Деница Сачева.

„Факт е, че тези, които плащаха осигуровките си, получиха много по-големи компесанции. По мярката 60 на 40 има работодетели, котио получават 300-400 000 на месец, защото осигуряват служителите си на високи заплати”, поясни министърът на труда и социалната политика.

По думите й специално в сектора на хотелиерството и ресторантьорството 1/3 от договорите излязоха на светло благодарение на мерките.

„Вчера имах среща с работодатели. Те твърдят, че много работници не желаят да бъдат осигурявани на пълния си доход, тъй като предпочитат да разполагат с повече пари. Те поставиха въпроса какво ще направи държавата, за да няма подобна възможност. По този начин работодателите имат  касови наличности, които трудно биха оправдали пред НАП”, каза още Сачева.  И допълни, че най-много работодатели са кандидатствали за помощ по мярката 60/40.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

- Реклама -