Печален рекорд: Повин милион жертви на Коронавирус в САЩ

81

САЩ обяви петдневен траур в памет на жертвите на Covid 19. Жертвите на пандемията станаха 500 хиляди. Това е най-високата цифра в света, отбелязват агенциите.

Презиндентът Байдън оглави кратка церемония пред Белия дом. Заедно с вицепрезидента Камала Харис, той запази минута мълчание в памет на починалите. Бяха запалени и свещи.

„Не трябва да позволяваме да гледаме на починалите като на някаква статистика или поредната новина в емисиите. Днес ви призовавам – нека помним починалите. Но същевременно – да останем бдителни. Да се ваксинираме. Да спазваме мерките. Да спрем дезинформацията, която ни разделя. От болестта не умират демократи и републиканци. Умират нашите сънародници американци. Трябва да се борим с нея като едно. Като народът на Съединените щати”, каза Байдън.

Съединените щати отчетоха и друг тъжен рекод – над 28,1 милиона заразени. Подходът на Байдън към пандемията е различен от предшественика му Доналд Тръмп, който поставя под съмнение въздействието на смъртоносния вирус.

Президентът обяви и петдневен национален траур в памет на жертвите на коронавируса.

Знамената на всички американски федерални сгради ще бъдат свалени на половин мачта, за да се почете паметта на починалите.