Лекар: Тази кръвна група е имунизирана срещу Covid-19

7208

Лекарят обясни и как действа самият вирус на кръвта

Tелевизионнатa водеща и общопрактикуващ лекар Елена Малишева обясни връзката между различните кръвни групи и вероятността от заразяване с COVID-19 и тежко протичане на заболяването.

Малишева припомни, че съществуват четири кръвни групи, които се различават помежду си по наличието на специални протеини-аглутиногени, отговорни за аглутинацията на кръвните клетки. Самите протеини са разделени на две групи: „А“ и „В“.

Тв водещата обясни, че самата болест COVID-19 допринася за сгъстяването на кръвта и образуването на кръвни съсиреци, така че наличието на допълнителни „помощници“ под формата на протеини „А“ и „В“ може да влоши състоянието на пациента.

Във връзка с проучване, в което са участвали 200 хиляди души, Малишева заяви, че учените са идентифицирали кръвна група, която на практика е имунизирана срещу коронавирус – първата (нулева), в която няма аглутиногенови протеини, пише zdrave.to.

По този начин лекарят класифицира всички останали групи като рискови фактори за COVID-19.

Малишева също така подчерта, че хората с първа кръвна група не могат да бъдат 100% защитени от инфекция, тъй като други съпътстващи фактори, включително затлъстяване, диабет и т.н., също оказват сериозно влияние върху болестта.