ЕК не гарантира на евродепутатите пълен достъп до договорите за ваксините

65

ЕК обяви, че засега не може да се даде ясен отговор дали евродепутатите ще получат достъп до пълното съдържание на договорите за доставка на ваксини срещу Covid 19.

Говорителя на комисията отбеляза, че разпространеният договор между Великобритания и „АстраЗенека“ също съдържа заличени страници и данни, както беше и в случая със споразумението между ЕК и същия производител, пише 24 часа. Това показва, че подходът е еднакъв и заличаването на поверителни данни не е приложено само към ЕС, добави той. Неотдавна комисията предостави частичен достъп до договора си с „АстраЗенека“, като обясни, че 95 на сто от заличените части са скрити по искане на производителя.

За нас е важно нашият договор за доставка на ваксини да бъде изпълнен, не се състезаваме с други държави, не търсим конфликт с някой производител, добави говорителят. Водихме добронамерени преговори, сключихме споразумения и очакваме да бъдат изпълнени. Важното е производителите да направят всичко по силите си, за да изпълнят договорите, отбеляза говорителят.

По публикацията работи: Ралица Димитрова