Проф. Балтов: Забраняват употребата на алкохол след ваксиниране с „АстраЗенека“

1536

Според проф. Асен Балтов могат да се ваксинират не само хората над 65 години с хронични заболявания, но и всички желаещи.

По негови думи „Вижда се, че има желаещи, хората са изчаквали да мине първа, втора и трета фаза. Вижда се още, че има ефект от ваксинирането през първата фаза на лекари, сестри и медицински персонал. Сега всички тези хора правят ваксинациите и няма да заразят някого“, обясни директорът на „Пирогов“, предаде btv.

„Миналата седмица специализираните научни съвети дадоха своите препоръки дали да бъдат ваксинирани хората с определени заболявания. Видя се, че няма нищо притеснително“, заяви проф. Балтов.

„Това нещо оказа влияние, хората придобиха увереност и видяха, че няма нищо страшно – видяха, че ваксините работят и действат. В „Пирогов“ след като ваксинирахме хората, достигнахме колективен имунитет над 75%, което доведе до намаляването на новите случаи сред персонала до един на два три дена“, каза още той.

Той обясни, че ваксинирането отнема горе-долу 5 минути, но се създава стройна организация, защото пациентите носят епикриза, ако имат странични заболявания. Мери се кръвното, температурата, има разговор за алергични реакции.

„Като цяло отнема около 10 минути, след което се преминава към поставяне на ваксината. След това пациентите изчакват 15 мин. – до половин час и след това си тръгват“, обясни той.

„За ваксината, която в момента поставяме – на „АстраЗенека“, е необходимо 24 часа да не се употребява алкохол, да се избягват тежки физически упражнения, защото тогава може да се усили оттока и зачервяването в областта на ваксинацията“, посъветва проф. Балтов.

„Ваксината на „АстраЗенека“ е векторна ваксина и нейният носител е аденовирус, който е абсолютно безвреден, но понякога ваксинираните дават реакции с повишаване на температурата в първите 24 часа, което се смята, че е нормална реакция спрямо този аденовирус, а не спрямо ваксината“, уточни той.