Красимир Ципов, ГЕРБ: Гражданите ще могат да отпишат от КАТ старите си продадени коли до 2023 г.

158

Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов даде брифинг във връзка с промените в Закона за движение по пътищата

Депутатите приеха и на първо, и на второ четене промени в Закона за движение по пътищата. Така собственик, който е прехвърлил автомобила си до 27 декември 2017 г., но купувачът не е регистрирал колата на свое име в законоустановения срок, ще може да подаде копие на документа за продажба в „Пътната полиция“ до края на 2023 г. Поправката в закона се прави заради недобросъвестни купувачи, които не регистрират придобито превозно средство и то продължава да се води като собственост на продавача.

„В срок до 2023 г. продавача на МПС, което е прехвърлил с договор, да има възможност да отиде да подаде заявления в звената „Пътна полиция“. Това каза заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов по време на брифинг в Народното събрание във връзка с промените в Закона за движение по пътищата, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Темата на днешния брифинг е приетия преди малко от пленарната зала на Народното събрание законопроект за промени в Закона за движение по пътищата по един според нас важен въпрос. В края на 2017 г. бяха приети промени в Закона за движение по пътищата, според които когато едно моторно превозно средство е прехвърлено, а новият му собственик в лицето на купувача, не извърши регистрация в звената на „Пътна полиция“ в двумесечен срок, тази регистрация да бъде прекратявана служебно. Бяхме сезирани от омбудсмана Диана Ковачева, че при нея са постъпили няколко десетки жалби, свързани с това, че включително е имало случаи, в които старите собственици на моторното превозно средство, продавачите, срещу тях е било завеждано наказателно производство заради това, че с моторното превозно средство е извършвано престъпление на територията и на друга държави. За това преценихме и подготвихме този законопроект. Тук ми позволете да благодаря за консенсуса на всички народни представители“, заяви още Ципов.

Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ благодари на омбудсмана Диана Ковачева.

„В срок до 2023 г. продавача на МПС, което е прехвърлил с договор, да има възможност да отиде да подаде заявления в звената „Пътна полиция“, да занесе копие от документа, с който е прехвърлен, а службите „Пътна полиция“ да му издадат удостоверение и да бъде прекратена регистрацията на едно такова МПС, ако новият собственик купувача не я е извършил в законовия срок. Смятаме, че това е тема, която е важна за българските граждани, за да не се създава несигурност в правия мир“, допълни още Ципов.

По публикацията работи Снежина Раева