Нов закон забрани споделянето на новини във Фейсбук в Австралия (ВИДЕО)

59

Споделянето на новинарското съдържание в Австралия е блокирано от Фейсбук заради според медиен закон. В платформата на социалната мрежа вече няма се допуска четене и споделяне на новинарски материали. 

Причината за това е предложен закон, който ще задължи Facebook и Google да плащат на издатели на новинарски материали за тяхното съдържание. В противен случай ще се налагат глоби, предаде NOVA.

Решението на Facebook беше разкритикувано от редица австралийски медии. Блокирани бяха дори и правителствените страници в Австралия, включително на здравеопазването, които предоставят важна информация за коронавируса.

„Имахме разговори с всички засегнати страни, дигитални платформи и медии и ще продължим. Принципът обаче е много ясен. Google и Facebook са важни части от дигиталната екосистема в Австралия. Те са и важна част от икономиката. Заявихме ясно, че искаме те да продължат да работят тук. Заявихме обаче и ясно, че ако искаш да правиш бизнес в Австралия трябва да се съобразиш със законите в страната”, заяви министърът на комуникациите в Австралия Пол Флечър.

По публикацията работи: Мариела Анастасова