Фон дер Лайен: ЕС трябва да се ваксинират 70% от възрастните до 21 септемврии

70

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, заяви, че докрая на астроническото лято т.е. до 21 септември трябва да бъде ваксинирано 70% от възрастното население на ЕС.
„Поставихме си за цел да ваксинираме 70% от населението на ЕС до края на лятото, а лятото, както знаете, приключва на 21 септември“, предаде „Фокус“
Така стратегията на ЕС за ваксинация, формулирана през декември 2020 г., плавно измества предписаните в нея срокове, без да коригира самия документ. Първоначално ръководителят на ЕК обяви необходимостта да се ваксинират 70% от възрастното население „до лятото“, след това в изявленията започна да звучи фразата „лято“, след това – „“о края на лятото“, и, накрая, сега имаше ново уточнение, че се има предвид не календарното лято, а астрономическото. Есенното равноденствие е на 21 септември, припомня ТАСС.
През първото тримесечие на 2021 г. ЕС се сблъсква с проблеми с доставките на ваксините. В момента ЕК очаква да получи 106 милиона дози през първото тримесечие, докато през второто тримесечие ситуацията трябва да се нормализира и доставките да достигнат приблизително 300 милиона дози.

По публикацията работи: Ралица Димитрова