Караянчева: Днес отбелязваме рождената дата на българския парламент

42

Председателят на Народното събрание припомни значимостта на събитието

Днес отбелязваме рождената дата на българския парламент. Това каза председателят на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева по повод 142 години от началото на Учредителното събрание, приело Търновската Конституция, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Днес отбелязваме 142 години от свикване на Учредителното събрание във Велико Търново. Това е рождената дата на българския парламент. Важна дата за възстановената българска държава, за нейното изграждане, управление и развитие. Той събира в старо престолния град представителите на българския народ от всички краища на България, които ясно съзнават важността на своята мисия. В залата е имало остри сблъсъци, ожесточени спорове и противопоставяне, но и обединение в името на Родината“, каза още Караянчева.

Тя посочи, че учредителите приемат Търновската Конституция, която дава път за европейското развитие на България.

„Заслужава си днес 142 години по-късно да си припомним думите на Екзарх Антим Първи при откриването на Учредителното събрание: „Успехът на делото, за което сме се събрали, зависи от политическата мъдрост, която ще покажем“. Уважаеми колеги, 44-ото Народно събрание в края на своя мандат. Скоро избирателите ще дадат своята оценка как сме работили, отговорихме ли на техните очаквания, откликнахме на техните проблеми, намерихме ли правилните решения. Каквито и слабости и грешки да допуснахме, смятам, че не се отклонихме от правилната посока – България да бъде част от семейството на демократичните и правови държави, стремящи се към мир, свобода и благоденствие“, заяви още Цвета Караянчева.

По публикацията работи Снежина Раева