Любопитно

Ако не искате да си изпатите: Запознайте се с тези малко известни закони преди да отиде на екскурзия в Дубай

Като във всяка страна, в Обединените арабски емирства също има много добре известни закони, с които гражданите трябва да се съобразяват, но има и такива, които са по-малко известни и честно се пренебрегват.

От Дубай до Абу Даби, следват някои от най-странните неща, заради които могат да ви арестуват, глобят и дори да ви депортират от страната:

  • Да ругаете по WhatsApp

Ругаенето на публични места е напълно забранено в ОАЕ, като то се счита за престъпление, тъй като „унижава честта или скромността на човека“, според Наказателния кодекс в страната.

Ругаенето може да се накаже с до една година затвор и глоба до 10 000 дирхама (2260 евро). Показването на среден пръст, което се счита за „неприличен жест“, който обижда „гордостта, личното пространство и скромността на жертвата“, ще завърши с депортация.

Това важи и за онлайн общуването. Използването на ругатни в съобщения в WhatsApp или други социални медии нарушава законите за киберсигурност на ОАЕ. Това включва изпращане на емоджита със споменатите неприлични жестове. Могат да ви глобят до 250 000 дирхама (56 000 евро), да лежите в затвора или да ви депортират, съобщава The Culture Trip, цитирани от Blitz.

  • Да гледате в чужд телефон

В ОАЕ е незаконно да „нарушавате личното пространство на друг човек“ чрез компютърни мрежи или социални медии. Това може да доведе до присъда от минимум 6 месеца затвор и глоба между 100 000 и 500 000 дирхама (23 000-56 000 евро).

През 2016 г. стана известен случаят на жена от Аджман, която беше обвинена в нарушаване на личното пространство на мъжа си, след като прехвърлила снимки от неговия телефон на своя с WhatsApp. Тя го обвинила, че има извънбрачна връзка. Освен че беше глобена 150 000 дирхама, жената беше депортирана.

  • Да ядете и пиете в обществения транспорт

Храненето и пиенето са напълно забранени във всички видове обществен транспорт и неговите спирки – от метрото и автобусите до пешеходните пътеки. Ако ви хванат да ядете и пиете, може да олекнете със 100 дирхама (23 евро).

  • Да пренасяте храни с маково семе

От мака се прави опиум и е забранено вещество в ОАЕ. Да ви хванат в притежание на мак е сериозно нарушение на закона и може да завърши със затвор.

  • Събиране на пари

Събирането на пари за благотворителни цели, които са ви на сърце, е много трудно занимание в ОАЕ. То трябва да бъде одобрено от Департамента по ислямските работи и благотворителни дейности.

В противен случай оповестяването на кампания и призоваването за даряване нарушава законите за благотворителността на страната. Това може да доведе до вкарване в затвора, глоби между 250 000 и 500 000 дирхама (56 000-113 000 евро) и дори депортация.

  • Използване на VPN

Според киберзаконите на страната, потребителите на VPN могат да бъдат глобени между 500 000 и 2 млн. дирхама, ако „използват фалшив IP адрес или адреса на трета страна с цел извършване на престъпление или възпрепятстване на неговото разкриване“.

Така че, независимо дали се опитвате да влезете в сайт с ограничен достъп или да си свалите съдържание със запазени авторски права, рискувате солена глоба.

  • Мръсна кола

Заради честите пясъчни бури в ОАЕ вероятно си мислите, че ще ви простят, ако колата ви е прашна, но мръсните коли се считат за „вредни за образа на града и за общественото здраве“. Затова често ги вдигат, а собствениците трябва да плащат наказателни глоби от 3000 дирхама (678 евро).

  • Да си измиете колата

Въпреки че, ако не си измиете колата, може да загазите, да си я измиете „неправилно“ също може да е проблем. Забранено е да си миете колата в жилищни райони, както и да наемате хора, които да го правят за вас.

Безразборното миене на колата „разваля красивия облик на града“ и се счита за опасно за околната среда, тъй като мръсната вода замърсява улиците и канализацията. Вместо това трябва да откарате колата си на подходящо място, каквито има по бензиностанциите и паркингите на моловете.

  • Да снимате хора без тяхното разрешение

Това е много сериозно престъпление, в което много хора са били хващани в миналото. ОАЕ са много строги по отношение на запазване на личното пространство на хората. Положението се усложнява, ако пуснете тези снимки в социалните мрежи.

Според законите за киберсигурност, могат да ви глобят до 500 000 дирхама и да ви затворят до 6 месеца. На практика, обаче, присъдите са много по-сурови и много чужденци са били депортирани.

  • Да снимате и споделяте кадри на автомобилни и самолетни катастрофи

Снимането като цяло е рисково в ОАЕ. Освен, че е забранено да снимате военни сгради, съдилища и дворци, не е позволено да снимате и пътни инциденти, които можете да видите докато сте в движение. Това може да ви струва между 50 000 и 3 млн. дирхама (11 300-678 000 евро) и да ви депортират.

Същото важи и за авиокатастрофите. Пускането на снимки и клипове в социалните мрежи е абсолютно забранено.

  • Разпространяване на слухове

Това е вероятно е най-неясният закон в списъка. Всичко, което се счита за слух, е забранено в ОАЕ. Клюкарстването, особено в социалните медии, може да доведе до 3 години затвор и глоба до 1 млн. дирхама (226 000 евро).

С цел да спре хората, които „увреждат общото спокойствие и обществения ред“ и поставят под заплаха „националното спокойствие“, ОАЕ имат много строги закони по отношение на разпространението на новини онлайн

Това стана ясно след наводненията през 2016 г., когато снимки и клипове от разрушенията, причинени от пороен дъжд и силен вятър, бяха споделяни многократно в социалните платформи. Те бяха обявени за слухове и беше заявено, че обсъждането на бурята и споделянето на негативни снимки е незаконно.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • България

Фирмата, замесена в скандала с бития пациент, взела милиони по време на служебните правителства

хранителната фирма „Брадърс Секюрити“, чиито служители бяха замесени в скандала с бития мъж, който по-късно…

преди 2 дни
  • Лайфстайл

Алла Пугачова е в много тежко и се нуждае от специално лечение

Известният шоумен и приближен на певицата Стас Барецки свидетелства, че състоянието на Пугачова е много…

преди 2 дни
  • Любопитно

Днес е голям световен празник. Ден на риболова

Официално 27 юни се чества за Световен ден на риболова от 1985 г. по решение…

преди 2 дни
  • Бизнес

Шефа на БНБ: Влизането в еврозоната е политическо решение, у нас сега такова липсва

Преди Хърватия да влезе в еврозоната, ние бяхме с по-добър кредитен рейтинг от тях, сега…

преди 2 дни
  • Свят

Руснаците се завряха се и в канализацията, но не успяха да превземат този град

"Дори промъкването през водопроводните тръби не помага на руските войски да превземат Часов Яр", пише Forbes…

преди 2 дни
  • Спорт

Тартор на Сектор „Б“ и още 13 левскари бяха осъдени

Феновете на Левски, които организираха протест срещу собственика Наско Сираков и забавиха началото на домакинския…

преди 2 дни