Новото нормално: Дойде ли краят на офисите

173

Пандемията промени живота ни. Пред COIVD-19, голяма част от живота на хората преминаваше офиса. Но заради корона кризата много служители започнаха да работят от къщи.

„Офисът е нещо, което ще продължи да съществува. Може би под друга форма. В момента има голяма част от офиси, които не се използват ефективност. Наши данни показват, че се използват 30% от пространството. Като цяло офис пространството ще промени своята форма”, коментира анализаторът на недвижими имоти Явор Костов, предаде NOVA.

„Дали ще продължи работата от вкъщи и по какъв начин – няма стандартизирана процедура. Това е индивидуално решение на компанията, което зависи от външни фактори и най-вече от корпоративната култура на компанията”, смята Стела Юлзари- старши консултант в областта на човешките ресурси.

Проучване сочи, че на служителите им липсват социалните контакти, но пък благодарение на хоум офиса могат да балансират домашните и служебните задачи, както и да работят в по-спокойна и тиха среда.

Според Явор Костов някои фирми ще се откажат от част от офис пространствата си, тъй като са установили, че работният процес на служителите им е възможен и от дистанция.