Юрий Асланов: Радев не може да спечели без подкрепата на БСП

88

По думите на социолога ниска избирателна активност ще донесе победата на ГЕРБ

БСП е в изоставаща позиция за момента от предизборната надпревара. Това обслужва ГЕРБ и те ще направят всичко възможно да сведат надпреварата до битка на твърдите ядра, а това не е в интерес на БСП. На ниво твърди ядра ГЕРБ има безспорно предимство. Това смята социологът Юрий Асланов, бивш член на НС на БСП.

Той прогнозира, че при ниска избирателна активност, което означава, че ще гласуват само твърдите ядра, ГЕРБ ще спечели парламентарните избори.

„Националното ръководство на БСП направи грешка, която ще има дългосрочни последици – вторачиха се да решават вътрешни проблеми, за сметка на привличане на електорална периферия, която да разшири подкрепата за тях“, коментира Асланов пред БНР.

Социологът заяви още, че всички действия на ръководството на БСП са в погрешна посока.

Асланов коментира и водачите на листи на БСП за предстоящите избори, като определи като най-ярка личност сред тях лидерката Корнелия Нинова:

„Правилен ход е, че Нинова поема лична отговорност за случилото се в Пловдив (изключването на Георги Гергов от партията, което доведе до напрежение в местната организация, б.р.) като става водач на листата за Пловдив-град“.

„Реденето на листи издава амбиция на ръководството на партията и на лидера повече да укрепи позицията си в партията, отколкото да води по-важната битка за широка подкрепа за партията“, заяви Асланов.

Той изказа учудване от мълчанието на левицата за обявената от президента Румен Радев кандидатура за втори мандат, тъй като често Нинова, без да дочака решението на ръководните органи, е поемала отговорност за действия, които са получавали подкрепата на партията, защото не е бил пропуснат моментът. Според него това бавене на позицията носи и съмнение дали ще го подкрепят.

„Румен Радев е безспорно много голям ресурс. Той се ползва с много по-голяма подкрепа отколкото БСП. Това неясно говорене, неопределено, за бъдеще време ще намали силата на представянето на БСП на парламентарните избори, защото много хора харесват Радев като ярко заявила се опозиция на сегашната власт. Те биха припознали и БСП, ако тя се отъждестви с него“, убеден е социологът.

Асланов изказа предположение, че Радев не може да спечели втори мандат без БСП, но и БСП ще загуби, ако се яви с друг кандидат.

По публикацията работи Снежина Раева