Гърция и Турция подновяват преговорите за морската граница

51

Гръцките и турските официални служители ще се срещнат отново в края на февруари или по-вероятно в началото на март, за да възобновят усилията за разрешаване на спора за морска граница, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, предаде БГНЕС.

Двете съюзнички в НАТО имат разногласия по редица десетилетни въпроси като размера на континенталните им шелфове, прелитанията над Егейско море и етническите разделения в Кипър.

През 2002-2016 г. те проведоха десетки кръгове от разговори, за да се опитат да поставят основите на пълноценни преговори относно делимитацията на морските зони.

След четиригодишна пауза, удължена от спора за припокриващи се претенции за енергийните ресурси в Източното Средиземноморие миналата година, двете страни подновиха проучвателните преговори на 25 януари. Тази среща в Истанбул, 61-ят кръг, приключи след няколко часа, но двете страни заявиха, че са се договорили да се срещнат отново в Атина.

Мицотакис заяви, че преговорите вероятно ще се възобновят в началото на март, преди срещата на върха на ЕС на 25 март. „Това е добра стъпка в правилната посока“, каза той пред Ройтерс.

По публикацията работи: Мариела Анастасова