Проф. Христова и доц. Чолаков: Ще успеят ли Румен Радев и Илияна Йотова да се преборят за втори мандат

71

„Не се изненадах, смятам, че отдавна го е решил. По принцип „рано стреля“ и предварително заявява намерение, план за действие и цел. Вчера беше ясно формулирането на целта му – той има ясна програма за управление, това е програма на политически лидер, който управлява партия“, коментира политическият психолог проф. Антоанета Христова в „България сутрин“.
Според политолога доц. Петър Чолаков, от президента сме чули заявка за програмата за следващите години, която ще изпълнява, ако бъде избран.

Очакванията на държавния глава са отново подкрепа да му гласуват социалистите.

„Най-вероятно ще получи такава подкрепа. Нямаше изненада, че той реши да се кандидатира за втори мандат“, категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.
Проф. Христова посочи още, че проактивният израз на Радев е изключително характерен за типа му, но невинаги е продуктивен.
„Това, което каза Радев, го е казвал и преди. Няма никаква изненада. Това е отношението, което взима спрямо изпълнителната власт. Притесненията, изказани от президента, са основателни, това не е риторика на опозиционен лидер“, категоричен бе доц. Чолаков.

Проф. Христова допълни, че корупцията е болестта на целия свят и не е въпрос дали президентът я коментира, защото е клише, тъй като нея я има.

„Въпросът е как се бориш с нея. Разделението не е начин, затова стилът на Радев е вреден за справянето с темата“, посочи тя.

Експертите прогнозираха още, че хората няма да се уплашат да гласуват на парламентарните избори на 4 април, но според проф. Христова голяма част от тях не виждат за кого да дадат своя глас.