Десет души загубиха живота си след пожара в COVID отделение в Румъния

74

Десет станаха жертвите след пожара в петък в Института за инфекциозни болести „Матей Балш“ в Букурещ, съобщава местният в. „Гъндул“.

Още двама пациенти с COVID-19, които се намираха в засегнатото от пожара отделение, починаха днес. Става дума за мъж на 80 години и жена на 70 години, които бяха в критично състояние.

Пожар в COVID отделение отне живота на четирима

Министърът на здравеопазването Влад Войкулеску заяви, че „не е имало никаква мярка за противопожарна безопасност“ в блока от болничния комплекс, който беше обхванат от пламъци в петък сутринта, предаде БНР.

„Когато Здравната инспекция дойде на проверка, тя оставя списък с мерки (…) Не можеш да кажеш, че една болница, която принадлежи на здравното министерство, е освободена от всякаква отговорност. В тази болница има ясни отговорности, трябва да видим какво е сгрешено“, коментира Войкулеску.

В неделя около 200 протестиращи поискаха оставката му заради трагедията, а вчера опозиционната Социалдемократическа партия организира протест в парламента и също призова за оттеглянето му от поста. Пожарът в петък рано сутринта в болница „Матей Балш“ е третият подобен инцидент в румънско лечебно заведение за последните месеци. При пожар в отделение за интензивна терапия на COVID-19 в град Пятра Нямц (Североизточна Румъния) през ноември загинаха 10 души.

През декември при пожар в психиатрична болница в същия район загина още един човек.

По публикацията работи: Мариела Анастасова