Президентът отправи послание за „Нова България“ към нацията

„Уважаеми сънародници, 2020-а бе годината на българското събуждане. Доверието в правителството и парламента рухна. Въпреки пандемията и задушената свобода на словото, българите излязоха на улицата и заявиха категорично волята си за промяна. Хората скандираха „Мутри, вън!“ и поискаха да вземат бъдещето на България в свои ръце. Появиха се нови политически партии и движения“. Това гласи част от посланието на президентът Румен Радев, отправено към българите, написано във Фейсбук профила му.
Той пише още, че предстоящите парламентарни избори поставят пред гражданите дилемата дали да приемат или да отхвърлят днешния модел на властта: еднолична и задкулисна, репресивна и корумпирана, разхитителна и несправедлива към обикновения българин.
„От началото на мандата ни като президент и вицепрезидент се сблъскахме с пороците на този модел, който концентрира властта в ръцете на министър-председателя и тесен кръг лица от неговото обкръжение. Този властови модел води до разпад на държавността и невъзможност да решим съдбовните задачи пред България: излизане от дълбоката криза; решителни реформи за постигане на висок устойчив темп на развитие, повишаване на благосъстоянието и сигурността на българите и преодоляване на демографския срив; пълноценна европейска интеграция“, споделя още президентът.
Според Радев, за да се преодолее институционална криза и да се върне страната в руслото на закона, за да бъде победена бедността и безправието и да се съберат разделените семейства на емигрантите, България се нуждае от мощна политическа алтернатива с решимост за постигане на тази първостепенна цел. Ако това не се случи, след изборите може да се стигне до обичайните пазарлъци между партии и нов мандат на грабеж и застой, на фалити, бедност, обществена депресия и ускорена емиграция.