Българските граждани в Армения и още три страни ще могат да гласуват на парламентарните избори

Министерството на външните работи на Армения ни уведоми с нота, че българските граждани ще могат да гласуват на изборите за народни представители на 4 април 2021 г. в българското посолство в Ереван.

Гласуването ще се извършва при спазване на противоепидемичните мерки срещу коронавируса, като ще се следи за съблюдавенето на санитарните изисквания за носене на медицински маски, осигуряване на средства за дезинфекция за гражданите, както и за помещенията.

Министерството на външните работи на Финландия ни уведоми, че българските граждани в страната ще могат да гласуват на изборите на 4 април 2021 г. при спазване на специфичните изисквания и мерки в страната, свързани с борбата с разпространението на коронавируса.

Към момента за района на Хелзинки организирането на публични събития на открито и на закрито е забранено, като са разрешени събития за максимум 10 души при създаване на организация, следваща инструкциите за безопасна дистанция и хигиена. Министерството на външните работи на Финландия изрично уточнява, че гласуването на национални избори на чужда държава не се счита за публично събитие.

Министерството на външните работи на Република Беларус ни уведоми с нота, че страната дава съгласие на територията на посолството на Република България да бъдат проведени избори за Народно събрание на 4 април 2021 г.

Дипломатическото ни представителство информира, че българските граждани могат да  следят актуалните мерки, предприетите от Беларус срещу ограничаването на COVID-19, на официалния сайт на Министерството на здравеопазването в раздел „Ситуацията с COVID-19 в Беларус“.

Министерството на външните работи на Люксембург ни информира с нота, че изборите на 4 април могат да се проведат при спазване на всички епидемиологични мерки, въведени в страната. Определят се следните специфични условия:

  • Избирателните секции не могат да се отварят преди 6:00 ч. сутринта и трябва да бъдат освободени най-късно в 23:00 ч., предвид въведения вечерен час;
  • Носенето на предпазни лицеви маски е задължително;
  • В присъствието на 5 до 10 души задължително трябва да се спазва дистанция от 2 м;
  • В присъствието на 11 до 100 души трябва да бъдат осигурени места за сядане и да се спазва дистанция от 2 м;
  • При никакви обстоятелства не трябва да се допуска събиране на повече от 100 души.

С оглед избягването на опашки пред избирателните секции се препоръчва да се определят предварително фиксирани часове за гласуване на отделните избиратели.

В нотата се посочва, че тези условия са определени въз основа на действащите към момента ограничителни мерки и подлежат на промяна при изменение на епидемичната обстановка.