Цветозар Томов: Карантинираните няма да имат възможност да участват в изборите

50

Внесените промени в Закона за извънредното положение няма да осигурят възможност на карантинираните да участват в изборите. Това каза в интервю за БНР социологът Цветозар Томов, който е и бивш член на ЦИК.

Според него проблемите ще дойдат от няколко посоки:

„От една страна заради капацитета на изборната администрация. С подвижни урни няма да могат да гласуват повече от 20 000 души. А хората, които биха се нуждаели да гласуват по този начин, ако изборите бяха днес, са 40 000. В предишния пик на пандемията обаче те бяха 150 000. Ваксинирането на хората от секционните избирателни комисии е невъзможно. Трябва месец след поставянето на първата ваксина, за да се придобие имунитет. Това означава, че в края на февруари властите вече трябва да знаят кои хора ще са част от СИК. Това няма как да се случи. Трудно също ще се намерят желаещи, които да участват в мобилни секционни комисии, защото това участие ще бъде особено опасно“, категоричен е Томов.

 „Имаше отчетливо нежелание за въвеждане на гласуването по пощата, което можеше единствено да осигури нормална обстановка за упражняване на вота. Може би защото не се познава този тип гласуване, а и може би управляващите се страхуват от повишена активност на българските избиратели извън страната“, добави социологът.

По публикацията работи: Мариела Анастасова