Политолог: Коалиция без ГЕРБ или без БСП е почти невъзможна

76

Според публикувано изследване на „Тренд“ има пет сигурни партии, които ще влязат в следващия парламент

Въпросът каква ще е избирателната активност на парламентарните избори през април е въпрос за над 1 милион долара. Това коментира политологът от „Тренд“ Димитър Ганев, цитиранин от Novini.bg. По думите му избирателната активност е ключът на тези избори.

Политологът обясни, че където в чужбина е имало избори по време на пандемия, избирателната активност е била по-ниска от традиционното.

„При много ниска избирателна активност партии с твърди електорати си повишават изборната тежест. Привържениците на Слави Трифанов са т.нар. „мек електорат“, посочи Ганев.

„Коалиция под 3 партии фактически много трудно би могла да бъде създадена. Трябва да има коалиция или около ГЕРБ, или около БСП. Друг тип конфигурация е почти невъзможна. Представете си какви преговори ще има“, коментира още той.

Димитър Ганев обясни, че според изследването на „Тренд“ 5 партии са сигурни в следващия парламент. Две други формации са на ръба да влязат.

Проучване сочи, че има висок дял на положителните оценки за президента Румен Радев, който навърши 4 години от мандата си.

 

По публикацията работи: Моника Цанкова