Дариткова: След среща с ЦИК депутатите прецизирахме мерките за гласуване

33

Председателят на ГЕРБ коментира темата за предстоящите избори относно как ще гласуват избирателите, поставени под карантина

„След среща с ЦИК депутатите прецизирахме мерките за гласуване. Вярвам, че ще бъдат предписани всички условия за безопасни избори. Не може да се предвиди всяка една ситуация. Дори в изборния ден може да се случи нещо, което да възпрепятства правото ни на глас. Надявам се това да не се отрази на изборните резултати. Хората, които са под карантина, ще бъдат извадени от основните списъци през последните три дни. На този етап не мога да отговоря как ще бъдат защитени техните права. Правим максимално възможното. Радвам се, че част от опозицията, ДПС, подкрепиха тези предложения и дадоха свое да има предизборни събрания по правилата на театрите и концертните зали, с 30 или 50% присъствие. БСП обаче не дадоха никакви предложения и не заявиха никакви отношения към законопроекта. Пленарна зала решава за предложението на ДПС. От ДПС имаше внесени предложения, в които също не се казва как ще гласуват хората под карантина“.

Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова пред bTV.

Тя уточни, че епидемиологичните мерки ще бъдат подписани от здравния министър проф. Костадин Ангелов.

„Партия ГЕРБ никога не е отричала, че е работила с представители на ДПС, когато става въпрос за евроатлантическата ни политика. Голямо разочарование е това, че Цветан Цветанов тръгва в посока антигерб реторика, каза Дариткова по повод на думите на Цветанов „Като гласуваш за ГЕРБ, получаваш ДПС“. По-скоро с тези свои думи той втвърдява електората на ДПС“, смята Дариткова.

„Нямам контакти с г-н Цветанов, през първите месеци той ми се обаждаше да отправя упреци за мои телевизионни участия, сега нямам контакти с него“, каза Дариткова.

Цветанов не се е опитвал да я привлече в новата си структура, каза тя.

Според нея бившият втори в ГЕРБ се е променил.

„Ако получа номинации, мисля, че отново мога да представлявам като депутат района в Смолян. Очакват ни месеци за здравна криза. Трябва да има стабилно правителство. Виждам отново партньорство с Обединените патриоти. Призовавам избирателите да подходят разумно към вота през април. Има предварителни заявки, че изборите ще бъдат опорочени. Ние правим всичко по силите си те да излъчат легитимен парламент.

Ако има проблеми с вота, могат да се оспорват в съда. Валери Симеонов е един от радетелите на този бранш. Мисля, че неправилно се тълкува този жест (Симеонов беше обвинен, че е показал среден пръст на протестиращите ресторантьори – б.ред.). Мерките дадоха резултат. Ние трябва да сме водени преди всичко от здравната сигурност“, каза още Дариткова.

За изследването на Тренд и малката разлика между ГЕРБ и БКП тя каза, че всичко зависи от българския избирател и разчита на стабилно управление на страната.

„Ако следим тези данни, виждам възможност да бъдем в коалиция отново с Обединени патриоти“, каза Дариткова по повод прогнозите, че парламентът ще бъде „шарен“.

„Нормално е болниците да са пълни, защото плановият прием се възстанови миналата седмица. Сега може да се обърне внимание и на тези пациенти, които не са болни от коронавирус. Тези, които са се нуждаели от спешна медицинска помощ, са я получили. Аз преболедувах COVID-19 в края на март и имах още антитела през есента. Мисля да изчакам ваксинирането, за да може да се възползват хора, които нямат такива антитела“, каза още Даниела Дариткова.

Относно ковид мерките и средния пръст на Валери Симеонов Дариткова коментира, че става дума за неправилно интерпретиране на поза и жест. Симеонов беше радетел за отваряне на ресторантите и намалението на ДДС, така че е бил неправилно разбран. Мерките дават резултат, заболеваемостта и натискът върху здравната система намаляха.

Ще изчакам с ваксинирането, защото се смятам защитена, преболедувах през март, през октомври имах още антитела, нека сега се ваксинира някой по-нуждаещ се на първа линия, каза тя.

По публикацията работи Снежина Раева