Проф. Ангелов: Протестът на ресторантьорите прилича на уличен бой (ВИДЕО)

319

Здравният министър изрази учудването си за предстоящия днес протест на част от ресторантьорския бранш. По думите му държавата е поела вече ангажимент за изплащането на всички забавени плащания до края на месеца.

„Озадачен съм от насрочения протест на ресторантьорите. Не мога да разбера логиката. Протестират за какво? – За проявен разум ли? А, ако проява безразсъдство? Ако за разума ми искат оставката, за безразсъдството какво ще ми поискат?“. Така министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов коментира в ефира на NOVA намерението на собственици на заведения и служители да излязат на протест днес. Те не са съгласни с идеята да отворят на 1 март, както гласи заповедта от вчера.

„Преди седмица имахме среща с двете асоциации, които организират днешното недоволство. На нея повече от 3 часа говорихме за техните проблеми. Основният проблем, който изтъкнаха, е, че има забавени плащания. Поканих моите колеги – министърът на труда и социалната политика – Деница Сачева, министърът на икономиката г-н Борисов, вицепремиерът Николова. Уверихме колегите от асоциациите, че до края на този месец те ще си получат парите. Това вече се случва“, поясни здравният министър в ефира на „Здравей, България“. И заяви, че няма да се умори да се бори за живота и здравето на всеки български гражданин, каквото и да му коства и колкото и разговори да трябва да проведе.

По думите му светът се намира в състояние на безпрецедентна световна криза.  „Най-силното оръжие  е истината, а тя е следната: Асоциацията, с която имах вчера среща каза, че държавата прави срещи с удобни на властта организации. За мен няма удобни и неудобни организации. С всеки, с когото мога да говоря за мерки, аз съм готов да го говоря. Вчера проведох няколко разговора с г-н Алибегов. На срещата казах, че имам среща и с представители на Асоциацията на заведенията. Чакахме да дойдат, но те не дойдоха. След това изпратихме мейл, че сме отворени за разговор“, поясни министърът на здравеопазването.

Според него насроченият протест прилича на уличен бой. „Пръв посяга този, на когото му свършват аргументите. Отговорността за здравето на хората я носи министърът на здравеопазването. Първо освободихме мерките в сектора на здравеопазването, след това е образование, след това култура и спорт и чак тогава отварят ресторанти, заведения, барове, нощни клубове, дискотеки. В момента сме на предпоследни места по заболеваемост. Не може с лека ръка да зачеркнем досегашните усилия на всички. Преди ме питахте защо хора умират в линейките и няма места в болниците. Няма да допуснем отново такова нещо. В момента се радвам, че водим разговор – за връщането към нормалния живот, но това трябва да става с разум”, коментира още проф. Костадин Ангелов.

Той направи коментар и относно ваксинирането у нас.

„По отношение на ваксините има няколко неща, които трябва да бъдат казани. Всяка ваксина, която дойде в България, веднага се поставя на желаещите български граждани, които са в съответната фаза. Колкото ваксини дойдат, толкова се поставят. Няма смисъл да се правят сравненията с други държави”, твърди министърът на здравеопазването.

По думите му договорените ваксини за нас не са между България, като договаряща се страна, а между Европейската комисия  и фирмите, които произвеждат  ваксините. „Българското правителство внесе в НС и то взе решение, с което упълномощава ЕК да преговаря от името на страната. Ние подходихме много консервативно. От всяка една ваксина, която е поставена, се запазва втората доза за всеки гражданин. Ако не го бяхме направили,  сега щяхме да водим разговор защо има  17 000 българи, за които няма втора доза”, заяви Ангелов.

И обясни, че количеството на ваксините, които пристигат у нас, са толкова, колкото и в другите държави.

По публикацията работи: Мариела Анастасова