В капана на зимата: Редица затворени пътища заради снега (ВИДЕО)

135

Каква е пътната обстановка в страната

Редица пътища в страната са затворени заради обилния снеговалеж. Малко след 3 часа тази сутрин беше ограничено движението по магистрала „Хемус” на територията на София-област за камиони над 12 тона, предаде Нова телевизия. Шофьорите изчакват на място.

Проходът „Шипка”

Пътят към прохода „Шипка” е затворен заради тежки навявания, много силен вятър и нулева видимост. В участък от близо два километра има и закъсали автомобили. Движението от южната страна на прохода е спряно.

Снегорини обработват настилката, но силни ураганни ветрове създават трудности при разчистването на образувалите се преспи. Температурата е около минус 8 градуса.

Проходът на Републиката

Близо 20 часа продължава обилният снеговалеж в Прохода на Републиката и по специално след Вонеща вода. Директорът на ОПУ – Велико Търново инж. Венцислав Ангелов посочи, че техниката е работела денонощно.

В сила е изискване тежкотоварните автомобили над 12 тона да преминават само с вериги. На Предела снежната покривка е около 30 см, а температурата е -3 градуса.

Ангелов информира, че през нощта са се случили няколко инцидента с аварирали тежкотоварни автомобили. В Прохода на Републиката на терен работят 18 машини.

Смолянска област

В Смолянска област снеговалежът не е спирал от снощи вечерта. По високите места снежната покривка достигна до около 70 сантиметра. Главният път от Пловдив до Смолян е почистен само до разклона до Забърдо.

Снегът предизвика и няколко катастрофи по улиците на Смолян, без пострадали.

Тежка е обстановката в проходите „Рожен”, „Пампорово” и „Превала”, където автомобилите задължително трябва да са оборудвани с вериги, а камионите над 12 тона и тези с полуремаркета не се допускат.

През нощта в прохода „Рожен” е имало закъсали тирове и се е наложило да бъде изпратена тежка техника.

Магистрала „Струма“

Временно се ограничава движението на тежкотоварни автомобили над 12 т по АМ „Струма“ от пътен възел „Бобошево“ само в посока София поради снегопочистване.

По публикацията работи Снежина Раева