Снежна блокада: Усложнява се обстановката в Североизточна България (СНИМКА/ВИДЕО)

93
blank
Кадър: vbox7

Оранжев код за опасно време е обявен за 9 области

Обилен снеговалеж и силен вятър сковаха половин България.

„Заради интензивните снеговалежи и бурен вятър се образуват навявания и преспи и се усложнява обстановката Североизточна България. Шофьорите да не тръгват на път към тази част от страната, ако не е необходимо“. Това призова на брифинг за актуалната пътна обстановка председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски. В Източна България днес е определен оранжев код за потенциално опасно време в 9 области:  Силистра, Добрич, Разград, Търговище, Варна, Шумен, Сливен, Бургас и Ямбол.

Рано тази сутрин автобус се обърна на пътя Русе – Бяла. Шофьорът е загубил контрол над управлението и машината е паднала в крайпътната канавка. По информация на NOVA няма пострадали пътници. Причината за инцидента, според шофьора, е лед на пътя.

blank
Кадър: vbox7

„Ако се налага пътуване, шофьорите да тръгват с автомобили, оборудвани с вериги и подготвени за зимните условия, каза още Терзийски и апелира шофьорите на тежкотоварните камиони да спазват всички разпореждания на МВР и на АПИ, за да не се допуска затрудняване на работата на снегопочистващата техника. Там, където е необходимо, ще бъде ограничавано временно движението, за да се извърши снегопочистване и да се осигури безопасносното пътуване на всички“, заяви председателят на АПИ.

Временно движението в участъка от км 32 до км 110 на пътя Силистра – Добрич е ограничено за МПС над 12 тона заради снегопочистване. Ограничено е и движението на МПС над 12 тона по пътя Варна-Добрич. Затворен за движение е общинският път от с. Въглен към с. Каменар. Там има закъсали в снега автомобили, на които в момента се оказва помощ. Няма бедстващи хора, съобщават от АПИ. Усложнена е ситуацията и на пътя за село Кичево. И там има закъсали автомобили.

Движението по пътя Варна – Добрич е ограничено за камиони

Поради навявания, намалена видимост и снегопочистване временно е ограничено движението по АМ „Тракия“ от пътен възел „Зимница“ до Бургас. Има КПП-та на всички входове и изходи на аутобана. Шофьорите трябва да карат с повишено внимание и съобразена скорост по обходния маршрут: АМ „Тракия“ при пътен възел „Зимница“ – с. Зимница – „Петолъчката“ –  път I-6 Карнобат – Айтос – Бургас и обратно. Движението през магистралата ще бъде пуснато, когато спре снегонавяването и вятърът отслабне.

Непроходими са пътищата край Варна, десетки автомобили са закъсали (СНИМКИ/ВИДЕО)

В общините Карнобат и Руен положението е най-тежко. В област Бургас няколко места са без ток заради скъсани далекопроводи, повредите се отстраняват. Няма бедстващи села.

Поради обилния сняг и навявания за всички автомобили е затворен най-високият старопланински проход „Троянски“. Без ограничения е преминаването през проходите „Петрохан“, „Шипка“ и „Република“. Заради интензивен снеговалеж и почистване е ограничено преминаването на МПС над 12 т през проходите „Превала“ и „Рожен“, както и по път III-866 Девин-Михалково

Отпаднаха ограниченията за автомобили над 12 тона по направленията София – Русе и и София – Варна на територията на областите Ловеч и Велико Търново, информира Георги Терзийски и посочи, че няма сигнали за бедстващи хора и закъсали автомобили. 

Директорът на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ в АПИ инж. Даниел Иваничков информира, че от бурните ветрове се образуват навявания и преспи в областите Шумен и Добрич, както и в област Бургас. Поради навявания е ограничено движението на всички автомобили по път I-9 Каварна – Шабла. Временно е спряно преминаването на тежкотоварни МПС над 12 тона по пътя Шумен – Каолиново, както и по третокласния път към Аксаково, каза инж. Иваничков. Той призова всички водачи да карат с повишено внимание, заради очакваните големи количества сняг в областите Шумен, Варна, Добрич и Бургас.

- Реклама -