Обявиха датата, на която отварят заведенията (ВИДЕО)

116

Представителите на бранша са провели среща със здравния министър, на която са стигнали до консенсус

Ресторнтьорите ще отворят затворените заради мерките срещу коронавируса заведения на 1 март. Това стана ясно след среща на собствениците на заведения с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, предаде БНТ.

Представители на бранша признаха, че са срещнали разбиране и консенсус при разговорите с министъра. „По-голямата част от въпросите за решаване обаче са по-скоро икономически и не са за разговор с министъра на здравеопазването. Ние се разбрахме, че ще имаме неговата подкрепа във връзкка с една предстояща среща с икономическия екип на премиера и самия него“, казаха след разговорите те.

По думите им не е коментиран планираният за утре протест на представители от бранша. Настояват всички собственици на затворени заведения да бъдат компенсирани. „Не е наша работа да отваря и затваря. Искаме да ни компенсират и да имаме предвидимост. Ще ви затворим, ще получите тези и тези пари. Той каза, че ще съдейства“, обясниха след срещата представители на ресторантьорите.

На извънредно правителствено заседание премиерът Бойко Борисов изиска от здравния министър да проведе среща с представители на ресторантите, заведенията и нощните клубове и да обсъдят възможните решения за бранша.

Един от възможните варианти е те да отворят още в началото на февруари при 50% капацитет и с работно време до 22.30 часа, като в този случай рискът е те отново да бъдат затворени при влошаване на епидемичната обстановка. Друг вариант за ресторантите, заведенията и нощните клубове е да отворят от 1 март, като до тогава се подкрепят със средства, отпуснати с нотификация.

Според собствениците на заведения не е справедливо да бъдат облекчавани мерки в определени сектори, а в други – не.

Вчера от Сдружението на заведенията поискаха министърът на здравеопазването да подаде оставка и да се извини заради нанесените щети. Според тях той води лична война със заведенията, а не с COVID-19.

Те питат защо се разхлабват мерки, при положение че новият щам вече е в България и къде е ръстът на заболели, който се е очаквал след коледните и новогодишните празници. Също така с какво един ресторант извън хотел е по-опасен от ресторант вътре в хотела.


Видео: БНТ

 

По публикацията работи: Моника Цанкова