Мъж, прекарал COVID-19, почина след поставена ваксина

5778

Здравните власти в Калифорния разследват смъртта на мъж, настъпила няколко часа след като е бил ваксиниран срещу новия коронавирус. По информация на американските медии жертвата вече е била изкарала заболяването през декември миналата година.

По данни на шерифската служба в окръг Плейсър мъжът е получил ваксината няколко часа преди да умре на 21-ви януари. На този етап не е известно дали той е бил имунизиран с препарата на „Пфайзер“ или „Модерна“, тъй като самата ваксинация е била осъществена в „неофициален медицински център“, т.е. ваксината не е била приложена в окръжния департамент по обществено здраве, пишат novini.bg.

От Департамента по здравеопазване на Калифорния изказаха своите съболезнования на близките на жертвата и увериха, че взимат напълно насериозно подобни случаи, поради което обещаха детайлно разследване, за да се установят всички обстоятелства, довели до трагедията.

Във връзка с разследването здравни експерти апелираха да не се прибързва със заключението, че ваксината е изиграла пряка роля в настъпилата смърт. Един от тях е д-р Дийн Блумберг, специалист по заразни болести, който посочи, че много хора прибързано ще обвинят ваксината, именно защото мъжът е починал след нейното поставяне.

Според него обаче е „твърде вероятно“ ваксината да няма нищо общо с смъртта.

Знаем със сигурност, че сериозните алергични реакции след поставената ваксина биха могли да се прояват между 15 и 30 минути след инжектирането, а фактът, че пациентът е починал часове по-късно изключва варианта за алеригична реакция, обясни д-р Блумберг за местния канал KTLA.

По публикацията работи: Мариела Анастасова