Всички българи трябва да представят задължтелно отрицателен PCR тест, при влизаве във Франция

400

Франция въвежда изискване за отрицателен PCR тест за всички граждани на ЕС, включително от България, това съобщиха за медия „Нова Вест“ от Пресслужбата на МВнР.

Франция въвежда изискването за всички граждани на Европейския съюз, включително и български, които пристигат от територията на Европа, да предоставят при влизане в страната отрицателен резултат от RT-PCR тест за коронавирус, направен в рамките на 72 часа преди пътуването.

Мярката влиза в сила от 00 ч. на 24 януари 2021 г., неделя. По предварителна информация ограничението се отнася за пътниците, които влизат във Франция със самолет или с морски транспорт. Очаква се в събота, 23 януари 2021 г. да бъдат оповестени подробности, включително дали мярката ще се отнася и за пътуващите със сухопътен транспорт.

Припомняме, че от 18 януари 2021 г., изискването за представяне на отрицателен PCR тест, направен в рамките на последните 72 часа преди пътуването, се прилага за всички граждани над 11-годишна възраст, които влизат във Франция от други държави (извън Европейския съюз, Андора, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия, Сан Марино, Швейцария и Ватикана). Освен отрицателен PCR тест, тe следва преди отпътуването, в заявление по образец, да дадат своето предварително съгласие да спазват 7-дневна изолация при пристигането им във Франция, както и че са съгласни в края на този 7-дневен период да им бъде направен повторен тест «RT-PCR COVID“.

От 18 януари 2021 г. изискването за представяне на отрицателен тест „RT-PCR COVID“, направен в рамките на 72 часа преди пътуването, се прилага и за пристигащите над 11-годишна възраст във Франция от Великобритания. Преди отпътуването те също трябва да представят заявление, в което предварително се ангажират да спазват 7-дневна изолация при пристигането им във Франция, като в края на този период да им бъде направен повторен тест „RT-PCR COVID“.