Арменската общност поиска президентът да смени датата на изборите

143

Причината за това е отбелязването на Възкресение Христово от общността

Арменската общност в страната се обяви против датата на парламентарните избори  – 4 април, на която етническата група ще чества празника Възкресение Христово.

В отворено писмо до президента Румен Радев представители на общността призовават държавния глава да преразгледа решението си и да определи друга дата, съобразена с религиозните обичаи на всички български граждани.

От сдружението „Арменска общност в България“ определят датата като неудачна и изразяват надежда тя да е продиктувана от непознаване на традициите на „различните“ в България, а не „да е резултат на тенденциозен избор, показващ незачитане на религиозните права на представителите на други вероизповедания, различни от българското православие“.

В писмената позиция се казва още, че денят трябва да е посветен на Спасителя, а не на политици. Затова етническата група желае да отдаде почит към християнския празник, вместо да се втурва към урните и да избира бъдещите народни представители, предава БНР.

Проявата на неуважение към арменските обичаи, култура и църковен календар би означавало потъпкване на правата, вписани в Конституцията, както и на духовните ценности, изповядвани от общността, допълват от сдружението.

По публикацията работи Снежина Раева