Фандъкова: Получихме одобрение от РИОСВ за изработване на план за възстановяване на Княжевския лифт

36

Столичният кмет каза още, че собственикът ще получи информация и се надява да внесе спешно за съгласуване това задание в Агенцията по горите

„Получихме одобрение на заданието за изработване на специализиран подробен устройствен план от РИОСВ. Това е поредна стъпка в посока възстановяване на Княжевския лифт. Оттук нататък собственикът ще получи информация и така, както ежедневно заявява готовност да работи, се надявам, че ще внесе спешно за съгласуване това задание в Агенцията по горите“. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, предават от 24 часа.

Тя подчерта, че РИОСВ се основава на становище на агенцията, според което не е нужна промяна в плана за управление на Витоша и лифтът може да се възстанови в същото трасе.

„Това беше много важно. Благодаря на тримата министри, с които имахме среща – на земеделието, на околната среда и водите и на спорта, които направиха ясен план за действие. След съгласуването с Агенцията по горите главният архитект ще може да внесе заданието за специализирания устройствен план в СОС. Надявам се всички да го подкрепят, а собственикът да не обжалва“, заяви столичният кмет.

Общината обаче ще продължи да работи и по още един вариант за възстановяване на лифта, при който това може да се случи по-бързо.

„Това не ни спира да работим и по план Б – технически дали е възможно лифтът да се възстанови в съществуващите стъпки. Причината е, че ако има положително становище, това ще ни позволи по-бързо да се случи възстановяването на лифта, защото няма да има нужда от изработване на специализиран план“, уточни Фандъкова. Общината възложи на независими експерти да кажат дали това може да се случи. Собственикът на съоръженията твърди, че е невъзможно.

 

По публикацията работи: Моника Цанкова