Ще има ли междусрочна ваканция за учениците?

120

Решението дали ще има ваканция между първия и втория срок ще се решава индивидуално във всяко училище. Това съобщи Диян Стаматов – председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България (СРСНПБ), който е и директор на столичното 119-то Средно училище „Акад. Михаил Арнаудов“, предаде DarikNews.  

Междусрочната ваканция ще е един ден – 3 февруари, сряда. Педагогическият съвет в училищата ще решава обаче дали да се излиза във ваканция или да се учи онлайн.

„Междусрочната ваканция е на 3 февруари, но тя е по решение на педагогическия съвет. Всяко училище ще вземе решение само. Това идва от факта, че някои от училищата са учили на 22 декември, а други не са“, коментира Стаматов след съвещанието на МЗ, МОН и отрасловия съвет в образованието, на което властите обмислят как и по какъв ред да започне връщането на учениците в клас. Окончателно решение обаче не е взето.

Държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев разкри, че най-вероятно първо в клас в началото на втория срок – 4 февруари, ще се завърнат учениците от 7, 8 и 12 клас. Те обаче ще ходят на училище по график, така че да не се събират повече от 40% от децата едновременно.

Окончателното решение за връщането на големите ученици в училище ще бъде взето на 28 януари, стана ясно от думите на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев след срещата на МОН, МЗ и отрасловия съвет в образованието.

„Стигна се до някои варианти, че има приоритетни класове, има виждане как точно това да стане чрез график на посещенията, но подробностите ще бъдат уточнени от здравното министерство. Идеята ни е на 28 януари да дадем точна информация“, каза доц. Кунчев.

„Намерението е да бъдат върнати не повече от 38-40% от децата, които да се въртят на двуседмични смени. Намерението на МОН е това да бъдат 7, 8 и 12 клас, а след първите две седмици, евентуално от 4 февруари, да бъдат върнати онлайн вкъщи, като на тяхно място в училище отидат 5,6,9,10 и 11 клас. Условието е обаче „да задържим ниска заболяемост“, уточни Кунчев. И допълни: „Ако има рязка смяна в бройката заболели от коронавирус, всички деца ще бъдат върнати на онлайн обучение”.

„Връщането засега е с много условия“, коментира Диян Стаматов. По думите му вероятно ще се избере двуседмичното редуване, за да не останат вкъщи онлайн прекалено дълго останалите ученици, които евентуално няма да се върнат в училище на 4 февруари.

„Акцентът на срещата беше тестването на учителите, което започва на 25 януари, както и ваксинирането, което на някои места ще започне още в края на тази седмица“, обясни Стаматов.

На заседанието е била обсъдена логистиката за учителската ваксинационна кампания. „На някои места в страната ваксинирането на учителите ще започне в началото на другата седмица, а в София най-вероятно това ще се случи в началото на февруари”, каза директорът на 119-то СУ. Причината столицата да е последна е големият брой медици, които все още се ваксинират. Едва след тях ще започне и втората имунизационна фаза с педагозите в София.

Около 89 000 са заетите в образованието. Правят се два отделни списъка на желаещите да се тестват за заразата и на желаещите да се ваксинират. Тестването и ваксинирането ще се извършва в училищните здравни кабинети от РЗИ, както вероятно и в лечебни заведения.

По публикацията работи: Мариела Анастасова