След ваксинация: 29 възрастни са починали в Норвегия

609

Всички са имали сериозни придружаващи заболявания

Норвегия промени съветите си за прилагане на ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“ след като на територията на страната бяха регистрирани 29 смъртни случая сред възрастни хора с изключително крехко здраве и сериозни придружаващи заболявания, съобщават световните агенции.

Местните здравни власти предупреждават, че ваксинирането на хора, които са на прага на силите си и имат множество заболявания, може да бъде опасно. Те съветват личните лекари да преценяват за всеки отделен пациент дали да бъде ваксиниран с препарата на „Пфайзер“ и „Бионтех“, предава bTV.

Норвежката агенция по лекарствата съобщи първоначално за 23 смъртни случая при възрастни хора малко след като са получили първата доза от ваксината. 13 от тях са изпитали сериозни странични ефекти – висока температура, повръщане и гадене, които „може да се довели до смъртта на пациентите с крехко здраве“, казват от агенцията.

По-късно броят на смъртните случаи беше коригиран на 29. Норвежките власти уточняват, че всички случаи са на хора в старчески домове. Те препоръчват лекарите на място да решават кой да бъде ваксиниран и кой не според здравословното му състояние.

Норвегия съветва останалите страни, които прилагат ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“, да следят внимателно състоянието на по-възрастните пациенти.

Въпреки смъртните случаи норвежките здравни власти са категорични, че това не е притеснително и че алергичните реакции към ваксината са изключително редки.

„Не сме притеснени от ситуацията. Очевидно е, че тези ваксини представляват минимален риск, с изключение за най-възрастните пациенти. Лекарите трябва да преценяват според отделните случаи. Тези пациенти, които наистина са на прага на силите си и се намират в края на живота си, могат да получат ваксина след индивидуална оценка“, заяви Стейнар Мадсен, директор към Норвежката агенция по лекарствата.

От „Пфайзер“ и „Бионтех“ заявиха, че работят с местните здравни власти в Норвегия, за да разследват всеки случай, но „те не са притеснителни“, пишат от „Блумбърг“. До този момент в Норвегия са ваксинирани повече от 30 000 души.

По публикацията работи Снежина Раева