Амстердам протестира: Граждани се обявяват против вечерния час

87

Десетки хиляди души излязоха вчера в центъра на Амстердам, за да протестират срещу планове на властта за въвеждане на вечерен час.

Правителството в оставка в Хага обяви намерението си да ограничи почти напълно движението от 20 до 4 часа. Евентуалната мярка би била наложена, за да ограничи разпространението на коронавирусната инфекция, съобщи Би Би Си, предаде novini.bg.

Мероприятието бе обявено като масово пиене на кафе. По-бурните демонстранти са започнали да замерват охраняващите акцията полицаи с пиратки, димки и други предмети. В отговор служителите на реда са употребили водни оръдия и палки. Съобщава се за десетки арестувани и пострадали по време на бруталните сцени.

Сблъсъците станаха дни след като премиерът Марк Рюте обяви официално, че воденето от него правителство подава оставка. Поводът за оттеглянето на кабинета бе скандал с детски надбавки. Хиляди семейства бяха обвинени в измами и принудени да връщат огромни суми в хазната.

Рюте (на власт от 2010 г.) се оттегли почти два месеца преди редовните парламентарни избори, насрочени за 17 март. Според проучване на обществено мнение, проведено през почивните дни, премиерът в оставка е най-популярният политик в Нидерландия. Той получава около 30 процента от одобрението на пълнолетните поданици на западноевропейската монархия.

По публикацията работи: Мариела Анастасова